Skip to main content

Antidepressiva maakt meer kapot dan je lief is…
Deel 1

In Nederland slikt 1 op de 6 mensen antidepressiva… Ja je leest het goed!

Steeds meer mensen hebben blijvende schade na het nemen van deze voorgeschreven medicijnen.

Mensen die antidepressiva nemen, ervaren soms het gevoel dat ze hun emoties verdoven in plaats van ze te begrijpen of te verwerken.

Dit kan resulteren in het idee dat deze medicijnen het eigenlijke probleem verhullen, eerder dan het aanpakken ervan.

In feite kunnen ze fungeren als een soort tijdelijke pleister, die het dieperliggende trauma of de onderliggende problemen verbergt in plaats van ze aan te pakken.

Trauma en emotionele pijn zijn complexe zaken die niet altijd gemakkelijk te benaderen zijn.

Het is begrijpelijk dat sommige mensen, uit angst of onzekerheid, ervoor kiezen om hun emoties te onderdrukken door middel van antidepressiva.

Het lijkt een snelle oplossing te bieden voor een moeilijke en pijnlijke situatie. Echter, het risico bestaat dat het onderdrukken van deze gevoelens de kans op het verwerken van het trauma vermindert.

Bovendien hebben antidepressiva bijwerkingen die niet kunnen worden genegeerd.

Mensen kunnen verschillende fysieke en mentale reacties ervaren, variërend van gewichtstoename tot slaperigheid, van seksuele disfunctie tot een afgevlakte emotionele respons.

Dit kan weer leiden tot een gevoel van afstandelijkheid ten opzichte van zichzelf en anderen, wat het helingsproces verder kan bemoeilijken.

Desalniettemin moet men voorzichtig zijn bij het gebruik van deze medicijnen. Ze zijn geen ‘magische oplossing’ voor diep gewortelde emotionele pijn.

In plaats daarvan is een holistische aanpak, waarbij zowel de fysieke als de mentale aspecten van een persoon worden behandeld, van cruciaal belang voor een duurzaam herstel.

Therapie, ondersteuning van dierbaren, zelfzorgpraktijken, en andere alternatieve behandelingen kunnen van onschatbare waarde zijn bij het aanpakken van onderliggende problemen.

Het is essentieel om de nadelen en voordelen van antidepressiva zorgvuldig af te wegen en een weloverwogen beslissing te nemen, in overleg met een gekwalificeerde BRTT THERPEUT VAN Inner Journey – Trauma Release & Breathwork

In essentie is het belangrijkste om te onthouden dat het onderdrukken van gevoelens nooit een langetermijnoplossing is. Het erkennen en begrijpen van onze emoties, hoe moeilijk en pijnlijk dit ook kan zijn, vormt vaak de weg naar echt herstel en welzijn.

Antidepressiva kunnen een hulpmiddel zijn, maar ze kunnen niet het gevoel van zelfontdekking en genezing vervangen dat voortkomt uit het confronteren en verwerken van onze diepste emoties en trauma’s.

Zie ook deel 2

Hulp nodig of vragen
Meer informatie, klik hier