Skip to main content

De impact van navelstreng doorknippen

Navelstrengdoorknipping bij de geboorte: een cruciale overweging voor de gezondheid van de pasgeborene.

In veel verloskundige ziekenhuizen geldt de ongeschreven regel van directe navelstrengdoorknipping na de geboorte.

Echter, deze praktijk is niet verplicht.

Het doorknippen van de navelstreng belemmert de natuurlijke overgang van zuurstof en voedingsstoffen van de placenta naar de baby, wat van essentieel belang is voor de initiële ademhaling en immuniteit van de pasgeborene.

De pasgeborene bevindt zich bij de geboorte in een staat van overgang, waarbij de navelstreng fungeert als een levenslijn voor zuurstof en voedingsstoffen.

Het direct doorknippen van de navelstreng onderbreekt deze vitale toevoer, wat ongemak en mogelijke gezondheidsproblemen voor de baby kan veroorzaken op lange termijn.

Studies tonen aan dat het uitstellen van het doorknippen van de navelstreng tot minstens een uur na de geboorte aanzienlijke voordelen heeft voor de pasgeborene.

Hierdoor krijgt de baby voldoende tijd om de overgang naar ademhalen via de longen te maken en ontvangt het waardevolle immuniteit via het bloed uit de placenta.

Helaas is er een trend waarbij medische praktijken streven naar een snelle beëindiging van de navelstrengverbinding.

Echter, deze praktijk heeft ook commerciële belangen, aangezien stoffen uit de placenta en navelstreng worden gebruikt in de productie van dure medische en cosmetische preparaten.

Het bewustzijn rondom deze kwestie is niet alleen van belang voor aanstaande ouders, maar ook voor cosmeticaliefhebbers die onbewust deze ingrediënten gebruiken.

Het begrijpen van de impact van navelstrengdoorknipping op de gezondheid van een pasgeborene is van onschatbare waarde, niet alleen tijdens de geboorte, maar ook voor hun toekomstige welzijn.”

Wees baas over je eigen lichaam en die van je kindje.

Wacht totdat de navelstreng is ingedroogd en vanzelf loslaat.

Dat gebeurt meestal na zo’n drie tot zes dagen na de geboorte. Doordat de navelstreng niet wordt doorgeknipt, blijft de baby verbonden aan de placenta.

Liefs Sandra Lagerweij