Skip to main content

EMTT® – Emotional Myofasciale Triggerpoint Therapy
Een fascinerende wereld in ons lichaam

Iedere persoon, of je het nu wilt erkennen of niet, wordt geconfronteerd met wat we emotionele en mentale “Triggerpoints” noemen. Deze Triggerpoints zijn diep ingebed in ons, vaak onbewust, en ze omvatten vastzittende, onuitgesproken, verborgen en/of onderdrukte emoties die we met ons meedragen. Deze onopgeloste emotionele Triggerpoints liggen aan de basis van verschillende klachten, zoals chronische pijn, verhoogde spierspanning en een verstoorde doorbloeding. In sommige gevallen dienen deze fysieke klachten zelfs als een soort afleidingsstrategie om de onderliggende emoties niet te hoeven confronteren.

De emotionele Triggerpoints fungeren ook vaak als de verborgen oorzaken achter andere afleidingsmechanismen die we in ons dagelijks leven gebruiken om met deze emoties om te gaan. Denk aan gewoontes zoals roken, excessief televisiekijken, nagelbijten, gokken, het bekijken van porno, overmatig winkelen, obsessief gebruik van sociale media, overmatig eten als reactie op emoties en zelfs overmatig alcoholgebruik.

Aan de andere kant hebben we de mentale Triggerpoints, die wellicht ook herkenbaar zijn. Dit zijn bewuste emoties zoals angst, onzekerheid, een gebrek aan helderheid of strategie. Deze mentale Triggerpoints kunnen zich manifesteren in gedragingen zoals slachtoffergedrag, het vertellen van leugens, het bewaren van geheimen en het onderdrukken van onuitgesproken verlangens. Deze kunnen op hun beurt leiden tot uitstelgedrag, moeite met concentreren, een beperkte mogelijkheid tot zelfexpressie, een passieve houding, cynisme en een gebrek aan creativiteit.

Wat interessant is, is dat deze emotionele en mentale Triggerpoints vaak de onderliggende wortels zijn van myofasciale triggerpoints, wat op zijn beurt weer gelinkt is aan chronische pijnklachten zoals rugpijn, hoofdpijn, fibromyalgie en schouderklachten. Het is alsof er een verwevenheid bestaat tussen onze innerlijke emotionele en mentale wereld en ons fysieke welzijn.

Het herkennen, begrijpen en aanpakken van deze Triggerpoints, zowel de emotionele als de mentale, is van vitaal belang voor het bevorderen van ons algehele welzijn en het verbeteren van onze kwaliteit van leven. Het is een reis van zelfontdekking en zelfgenezing die ons kan helpen een dieper begrip te krijgen van wie we zijn en hoe we in de wereld staan.

EMTT® – Emotional Myofasciale Triggerpoint Therapy is een methode die gebruikmaakt van specifieke triggerpoints op het lichaam om blokkades op te heffen en te doorbreken. Het kan worden beschouwd als een vorm van acupressuur, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten om de energiestroom in het lichaam te herstellen.

Triggerpoints zijn kleine gebieden van verhoogde spanning in de spieren of het bindweefsel. Ze kunnen pijn veroorzaken en de normale bewegingsvrijheid belemmeren. BRTT® maakt gebruik van de kennis van deze triggerpoints om de blokkades op te sporen en gerichte druk uit te oefenen om ze los te maken.

Tijdens een EMTT® sessie zullen we bepaalde triggerpoints gebruiken die mogelijk betrokken zijn bij de blokkades of klachten van de cliënt. Vervolgens wordt er druk uitgeoefend op deze punten met behulp van de vingers, duimen, handpalmen of andere geschikte hulpmiddelen. De druk kan variëren in intensiteit, afhankelijk van de behoeften en tolerantie van de cliënt.

Door de druk op de triggerpoints worden de spieren en het bindweefsel gestimuleerd en ontspannen. Dit bevordert de doorbloeding, vermindert spanningen en helpt de natuurlijke energiestroom in het lichaam te herstellen. Het kan ook helpen bij het vrijkomen van opgeslagen emoties en het bevorderen van een gevoel van ontspanning en welzijn.

EMTT® is bedoeld om het zelf herstellend vermogen van het lichaam te activeren en de algehele balans en harmonie te bevorderen. Het kan worden toegepast bij verschillende fysieke en emotionele klachten, zoals spierpijn, stress, angst, frustratie, stikervaring, dissociatie, vermoeidheid en emotionele blokkades.