Skip to main content

Maar wat als angst je leven beheerst

Angst, verdriet, stress, moeheid, piekeren, onzekerheid
We hebben er allemaal wel eens last van.

Maar wat als angst je leven beheerst? Wat als jij hierdoor niet goed meer functioneert en dit jou beperkt?

Angst kan er ook voor zorgen dat je vermijdingsgedrag gaat vertonen. Het legt je intuïtie plat en zwengelt het denken en piekeren aan. Waardoor je hoofd overvol wordt en je niet meer helder kunt nadenken.

Je bent dan niet meer in staat om vanuit wijsheid keuzes te maken die ècht goed voor je zijn. Angst is een slechte raadgever.

Ook zorgt deze ervoor dat je het natuurlijke vertrouwen dat aanwezig is als angst afwezig is, niet meer voelt en ervaart. Het gevolg is continue stress en spanning voelbaar in je lichaam. Het is een enorme beperking.

Angst heeft in principe een beschermende functie en wil je beschermen tegen een situatie waarin je mogelijk fysiek of emotioneel in gevaar zou kunnen komen. Er ontstaat dan vaak een vecht – vlucht – bevries reactie.

In het geval van een levensbedreigende situatie is dit een gezonde reactie.

De angst zal ervoor zorgen dat je vlucht of vecht om jezelf in veiligheid te brengen of te beschermen.

Angst kan ook ontstaan door emotioneel trauma. Het thema is “ik voel me niet veilig, ik ben niet veilig”.

De angst wil jou dan eigenlijk beschermen tegen nog zo’n pijnlijke ervaring. Hier zie je vaak vermijdingsgedrag ontstaan. Je bent dan niet meer echt open en ontvankelijk.

Ook niet voor de leuke en mooie dingen in het leven. Controle en chronische stress slaan toe.

Angst kan zich op verschillende manieren manifesteren. Zoals een gegeneraliseerd angststoornis, dwangneurose, piekergedrag, paniekaanvallen, chronische innerlijke onrust en fobieën.

Innerlijke onrust is altijd een teken van (verborgen) angst.

Als jij merkt dat je last hebt een altijd aanwezige innerlijke onrust dan loont het de moeite om te onderzoeken welke angst hieraan ten grondslag ligt.

Innerlijke onrust is vaak gericht op de toekomst.

Je zorgen maken over mogelijke scenario’s die waarschijnlijk nooit zullen plaatsvinden. Als je merkt dat je moeite hebt met inslapen, het zelfde riedeltje in je hoofd telkens maar weer herhaalt (wat als…) of moeite hebt met concentratie. Dat zijn tekenen van innerlijke onrust.

Chronische angst of continue innerlijke onrust veroorzaken nogal wat problemen in je lichaam.

Dit geeft een sterke stress response in het lichaam. Vanuit Mindfulness noemen we dat een “stressor”. Angst is een sterke stressor en verzwakt onder andere je immuunsysteem.

De biochemie verandert hierdoor (ook het hormonale stelsel). Het lichaam maakt veel cortisol (stress hormoon) aan en dit kan problemen veroorzaken met slapen, concentratie, gewicht en focus.

Op den duur ontstaat er een chronische stress response. Ook het brein en zenuwstelsel raken overprikkeld. Langdurige blootstelling aan angst (of in een angstige situatie verkeren) creëert PTSS klachten.

Angst kun je gebruiken als een wegwijzer naar liefde en overgave. Als je niet weg wilt bewegen van angst maar werkelijk bereid bent om angst te ontmoeten, dan gebeurt er iets bijzonders.

Kijk als angst werkelijk welkom is dan kan de liefde de angst ontmoeten. Wat zou er gebeuren als angst de liefde ontmoet? Als angst welkom is? Als angst mag zijn in de oneindige ruimte van puur gewaarzijn?

Www.inner-journey.nl