Skip to main content

We worden ziek door onze eigen leugens

Weet je dat de meest prachtige dingen kunnen gebeuren wanneer je de waarheid spreekt?

Niet de waarheid die voortkomt uit je ego, en ook niet de waarheid die bedoeld is om te troosten of te behagen, maar de rauwe, ongemakkelijke waarheid. Durf de waarheid te vertellen – jouw waarheid.

Het merendeel van de mensen heeft moeite om de waarheid volledig uit te spreken. We verbergen vaak onze donkere kanten, om onszelf en anderen te beschermen.

De waarheid die we delen is vaak een “leugen” omdat we bang zijn voor afwijzing, om niet gezien te worden, of om anderen niet te kwetsen.

Maar stel je eens voor wat er zou gebeuren als je de rauwe waarheid zou omarmen van je diepste gevoelens en verlangens? De waarheid die van binnenuit komt. Wat verberg je?

Het kan woede, diep verdriet, pijn, maar ook diepe verlangens en dromen zijn. Wat als je alles zou kunnen uiten vanuit je innerlijke zelf? Wat zou er gebeuren als je stopte met het onderdrukken van je seksuele verlangens? Durf jezelf te zeggen, ‘FUCK IT!’

Alleen al bij het idee hiervan, kun je trillen en het zweet kan uitbreken. Diep nadenken kan leiden tot angst, want stel je voor dat je de waarheid vertelt. De waarheid waar je je voor schaamt. Stop daarmee… Vertel gewoon de verdomde waarheid.

Niet abstract, niet spiritueel, niet zorgvuldig verpakt om afwijzing te voorkomen. Nee, jouw menselijke waarheid. Niet netjes verpakt maar rommelig, gepassioneerd, provocerend, sensueel en puur. Jouw meest kwetsbare waarheid.

Vertel de waarheid over hoe je je werkelijk voelt. De waarheid die naar adem snakt en pijn doet in je borst, maar ook de waarheid die je hart zal bevrijden en in vuur en vlam zal zetten.

DIT IS DE WAARHEID DIE JE ZAL BEVRIJDEN.

We worden collectief ziek door onze leugens. Depressie, burn-outs, angsten, lichamelijke spanning, ontstekingen en zelfs kanker kunnen het gevolg zijn van het onderdrukken van de waarheid.

Het kost enorm veel energie om elke dag je pure waarheid te verbergen. En het ergste is dat veel mensen dit niet eens beseffen.

We worden ziek en denken dat het normaal is.

We denken dat leugens de norm zijn, maar het onderdrukken van onze woede en verdriet, en het dragen van maskers, maakt ons collectief ziek.

Laten we dus het risico nemen om de waarheid te vertellen, vooral die waarvoor we bang zijn.

De waarheid die vanuit ons diepste zelf komt, mag worden uitgesproken. Want de waarheid waarvoor je bang bent, kan de wereld veranderen, te beginnen met jouw wereld.

Als je voelt dat je dit wilt doen, begin dan eerst bij jezelf. Laat de waarheid binnenkomen, voel, ervaar en laat het je vasthouden, en laat het nooit meer los.

Want als je de angst die in jou huist transformeert naar liefde voor jouw waarheid, zal de liefde er altijd voor jou zijn.

Deel dan jouw waarheid met anderen, en zelfs dan zal er liefde zijn, niet in een vorm, maar als een onbesproken verbinding. Het kan confronterend zijn, want liefde is confronterend.

Vertel iemand jouw waarheid en het zal jouw leven en dat van anderen ‘redden’, want liefde vermenigvuldigt zich als je het deelt.

Dit zal jou genezen, anderen inspireren en je verbinden met mensen die hun pure waarheid delen en leven. Het zal je verbinden op een manier die je nog nooit had ervaren.”

Liefs Sandra Lagerweij

www.inner-journey.nl

Tekst: Peter Molenkamp
Foto: Art by Demilo