Skip to main content

Breathwork en Traumatherapie: Een Krachtige Combinatie

Hoe Werkt Breathwork?

Breathwork omvat verschillende technieken die gericht zijn op het veranderen van het ademhalingspatroon. Enkele veelvoorkomende vormen van breathwork zijn:

 1. Trauma Release Breathwork (TRB®) : Zeven van ’s werelds snelste en meest effectieve ademhalingstechnieken die je overal en altijd kunt oefenen om emotionele blokkades te neutraliseren, je zenuwen te kalmeren en je in staat te stellen krachtig en vol energie door het leven te bewegen.
 2. Holotropic Breathwork: Een intensieve ademhalingstechniek waarbij diep en snel wordt geademd om een veranderde bewustzijnstoestand te bereiken. Dit kan helpen bij het loslaten van diepgewortelde trauma’s.
 3. Pranayama: Afkomstig uit de yogatraditie, omvat pranayama verschillende ademhalingsoefeningen die gericht zijn op het reguleren van de levensenergie (prana) in het lichaam.
 4. Wim Hof Methode: Een combinatie van ademhalingsoefeningen, blootstelling aan koude en meditatie, ontwikkeld door Wim Hof. Deze methode is bedoeld om de fysieke en mentale veerkracht te vergroten.
 5. Rebirthing Breathwork: Een zachte, ritmische ademhalingstechniek die bedoeld is om onderdrukte emoties en onverwerkte trauma’s naar boven te brengen en te verwerken.

Het Effect van Breathwork op Trauma

 1. Regulering van het Zenuwstelsel:
  • Trauma kan het autonome zenuwstelsel ontregelen, wat resulteert in chronische stress en hypervigilantie. Breathwork kan helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en te resetten, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en ontspanning.
 2. Emotionele Bevrijding:
  • Door diep en bewust te ademen, kunnen opgekropte emoties en trauma’s die in het lichaam zijn opgeslagen, worden losgelaten. Dit proces kan cathartisch zijn en leiden tot emotionele bevrijding en verlichting.
 3. Verbinding met het Lichaam:
  • Veel mensen met trauma hebben de neiging om de verbinding met hun lichaam te verliezen. Breathwork helpt hen om weer contact te maken met hun lichamelijke sensaties en gevoelens, wat essentieel is voor het helingsproces.
 4. Verhoogde Zelfbewustzijn:
  • Ademwerk kan het zelfbewustzijn vergroten en individuen helpen om zich bewust te worden van patronen en triggers die verband houden met hun trauma. Dit bewustzijn is een belangrijke stap in de richting van genezing.

Toepassing in Traumatherapie

Breathwork kan op verschillende manieren worden geïntegreerd in traumatherapie:

 1. Ondersteunende Techniek:
  • Als onderdeel van een breder therapeutisch programma kan breathwork worden gebruikt om cliënten te helpen ontspannen en zich veilig te voelen tijdens sessies.
 2. Onafhankelijke Behandelingen:
  • Breathwork-sessies kunnen op zichzelf staan als een vorm van therapie, waarbij de focus ligt op het verkennen en verwerken van trauma’s door middel van ademhalingstechnieken.
 3. Groepstherapie:
  • Breathwork kan ook in een groepssetting worden toegepast, wat een gevoel van gemeenschap en gedeelde ervaring kan bevorderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die zich geïsoleerd voelen door hun trauma.
 4. Zelfhulpmethode:
  • Ademhalingsoefeningen kunnen cliënten ook worden aangeleerd als zelfhulpmethode om stress te verminderen en emoties te reguleren buiten de therapeutische sessies om.

 

Breathwork is dus een krachtige en effectieve benadering in de traumatherapie, met een breed scala aan technieken die kunnen helpen bij het reguleren van het zenuwstelsel, het bevrijden van opgekropte emoties, en het herstellen van de verbinding met het lichaam. Door breathwork te integreren in traumatherapie kunnen cliënten diepgaande heling en herstel ervaren, en een groter gevoel van welzijn en veerkracht ontwikkelen.