Skip to main content

Hoe ziet traumabegeleiding bij Inner-Journey eruit?
Het lichaam is de bewaker van onze waarheid

Op een bepaald punt in ons leven zijn we blootgesteld aan traumatische gebeurtenissen. Het dwingt ons dan ook op gegeven moment, met hulp van lichamelijke of geestelijke symptomen, de waarheid te ontdekken, te herkennen en te verwerken.

Het lichaam houdt zich aan feiten: Ons lichaam beschikt namelijk over een volledige herinnering aan de dingen die we ooit hebben meegemaakt. Als je emoties uit je leven verband, zal deze op een dag je leven binnenstormen met angst, boosheid, verdriet, minachting, depressie, haat, wrok, zelfbedrog of zelfs ziekte (lichamelijk of geestelijk).

Dit is dus de prijs die “jij” moet betalen, jouw opoffering voor het leed dat jij moest lijden.
Trauma kan verwoestend zijn, maar tegelijkertijd kan het worden gebruikt als een deuropening en pad naar persoonlijke groei en genezing.

Het belangrijkste in traumabegeleiding is zorgen dat het trauma niet meer bepalend is voor jou en je leven. We maken het onderdeel van je leven en zorgen dat jij er niet meer door wordt geleid. Het trauma gaat misschien niet weg, maar je kan er wel mee dealen. Zolang jij je leven maar in veiligheid en vertrouwen kunt leven en weer kunt genieten van de dagelijkse dingen.

Hoe ziet een Lichaamsgerichte trauma behandeling eruit?

Verstijfd zijn van angst, rillingen langs je ruggengraat voelen lopen, vlinders in je buik. Je lichaam heeft ontelbare manieren om zich te uiten en je te vertellen dat er wat speelt. Bij trauma of overprikkeling waarbij de natuurlijke vlucht- of vecht respons niet kan worden ingezet, zet energie zich vast in het lichaam.

Als we geen mogelijkheid hebben ons zelfhelende vermogen in te zetten, blijven we in deze immobiliteit.
Deze blokkade veroorzaakt velerlei lichamelijke klachten en ongewenste patronen passend bij trauma.

Door middel van lichaamsgericht werken kun je het lichaam uitnodigen om weer uit deze blokkade te komen. Hierdoor kan het natuurlijke verwerkingsproces weer op gang komen. Alleen praten en “erover denken” is hiervoor niet voldoende.

Volgorde van onze behandeling

1) Kennismaken, herstel van veiligheid: Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij mij, als basis om te werken. We onderzoeken eerst je hulpvraag, omdat geen enkel trauma hetzelfde is. Er zijn verschillende soorten trauma’s die allemaal verschillend te benaderen zijn. In een gesprek kan duidelijk worden hoeveel sessies er ongeveer nodig zullen zijn.

2) In een veilige omgeving je trauma ontladen: fysiek, energetisch, emotioneel, mentaal. Als basis geldt dat herstel vraagt om verwerking in het zenuwstelsel, via de weg van het lichaam.

3) Ontlading: je emoties die eerder onverdraaglijk waren toestaan, ervaren en loslaten. Hierbij hoeven de herinneringen niet per se opgeroepen te worden. Op een natuurlijke manier, in contact met je lichaam maak je contact met je onderbewuste. Je geeft aandacht aan wat vrijkomt waardoor je in contact kunt komen met je emoties. Je zult merken dat je je meer en meer ontspant, rustiger wordt, energieker en krachtiger.

4) Je leert je patronen doorbreken en de stress die zo gekoppeld is aan overlevingsstrategieën makkelijker los te laten zodat je vanuit je ‘zijn’ innerlijke rust vindt en met plezier in het leven kunt staan. Met Lichaamsgerichte Trauma Therapie kan je het volledige scala aan sensaties en emoties voelen dat voor jou beschikbaar is.

Het kan je capaciteit uitbreiden om de vrije stroom van je energie te beheersen en te ondersteunen. Dit werk herstructureert op cellulair niveau, ondersteunt de opening van je wervelkolom en transformeert je uiteindelijk in steeds meer aanwezig en bewust in je leven, openstelling voor een acceptatie van jezelf en anderen, het leven ten volle vieren.