Skip to main content

Je staat op het punt van een mentaal of emotionele uitputting?
Kom vroegtijdig in actie!

Je bent niet gemotiveerd om zelfs ook maar de meest simpele taken uit te voeren, Je bent fysiek en emotioneel geïsoleerd. Kleine irritaties zorgen er al voor dat je uithaalt.

Waarschijnlijk geef je de schuld aan je werk, andere mensen of omstandigheden. Maar als je wat dieper zult graven, zal het je verbazen als je ziet dat je eigen keuzes hebben geleid naar jouw emotionele uitputting.

Wanneer je onophoudelijk steeds meer op je bordje krijgt en eigenlijk nooit echt goed op kunt laden, kan het goed zijn dat je op een gegeven moment niet lekker meer in je vel zit.

Wanneer zo’n situatie te lang aanhoudt, of op een gegeven moment chronisch dreigt te worden, kan het zijn dat je je constant leeg, moe en uitgeput begint te voelen.

Er ontstaan allerlei klachten, fysiek en mentaal, die niet altijd makkelijk te herkennen zijn.

Wanneer je last hebt van mentale of emotionele uitputting, reageert je lichaam daar heftig op. Er wordt als het ware constant aan de noodrem getrokken, om aan te geven dat je wat rustiger aan moet gaan doen.

Doordat dat vaak niet mogelijk lijkt, is het vaak extra belastend om al dat werk te moeten doen als je je helemaal niet lekker voelt. Vaak zijn het een beetje ‘vage klachten’, waarvan mensen zeggen dat ze er nou eenmaal bijhoren.

Neem deze symptomen, als je ze vaker ervaart, echter wel serieus en onderschat niet dat ze ook deel uit kunnen maken van een groter probleem.

Neem deze symptomen, als je ze vaker ervaart, echter wel serieus en onderschat niet dat ze ook deel uit kunnen maken van een groter probleem.

Wat zijn de symptomen van emotionele uitputting?

De tekenen van emotionele vermoeidheid kunnen zowel emotioneel als fysiek zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:

-gebrek aan aandacht
-geen of veel eetlust
-depressief
-boos of woede
-verlies van wilskracht
-gevoel van hopeloosheid
-verhoogd cynisme of pessimisme
-vaker emotioneel
-overgevoelig
-gebrek aan inspiratie
-nachtmerries
-constant lichamelijk vermoeidheid
-angstig
-trillerig
-hoofdpijn
-hartkloppingen
-verlaagd immuunsysteem waardoor je sneller en langduriger ziek bent
-gewichtstoename of gewichtsverlies
-buikpijn van last van je darmen
-pijn in lichaam of spieren

Wanneer je emotioneel uitgeput bent heb je grote kans op een burn-out. Het is belangrijk jouw symptomen serieus te nemen en eventueel passende hulp te zoeken.

Psychische klachten

Wanneer je constant overbelast bent, je niet aan je eigen gedachten toekomt en geen tijd lijkt te hebben om af en toe iets leuks te doen van te ontspannen , gaat je geestelijke gesteldheid vaak rap achteruit.

Het is heel normaal om af en toe wat pessimistischer te zijn van wat minder vrolijk, maar ook hier geldt: als je deze klachten vaker ervaart, is dat een reden om aan de bel te trekken. Het is niet alleen vervelend om je zo te voelen, maar de oorzaak van deze gevoelens kan ook complexer zijn dan je zelf denkt.

Let bij de volgende symptomen dus extra goed op jezelf!

-Vergeetachtigheid
-Gebrek aan concentratie
-Geen creativiteit of verbeelding meer
-Verveling
-Je hebt geen geduld meer om naar mensen te luisteren of op te letten
-Het kan je allemaal niet zoveel meer schelen
-Je vraagt je af waar je eigenlijk mee bezig bent en waar dat goed voor is
-Je stelt je maar op het slechtste in
-Hope loosheid
-Je hebt het gevoel dat alles wat je doet niets uitmaakt of mislukt
-Een negatief zelfbeeld
-Gevoelens van zinloosheid
-Het lukt je slecht om nog echt contact te maken
-Verhoogd risico op uitputting

Alle mensen zitten anders in elkaar. De één kan zonder een spier te vertrekken de meest stressvolle situaties aan, terwijl de ander misschien wat sneller ontregeld raakt.

Perfectionisme

Altijd je best doen en pasklaar zijn als alles helemaal perfect is, is natuurlijk een mooie instelling. Maar laat wel op dat je niet te veel van jezelf vraagt. Vooral als je al overbelast bent, is het belangrijk om te weten wanneer iets goed genoeg is. Ook kan perfectionisme in het geval van overbelasting zorgen voor faalangst . Je begint maar nergens meer aan, omdat je het gevoel hebt dat je het toch niet ‘goed’ kunt doen.

Sommige mensen zijn van nature ras optimisten. Anderen denken wat meer na en hebben de neiging tot piekeren . Ze zien wat sneller de risico’s van situaties in, waardoor zich vaker zorgen en geloven vaak wat minder in zichzelf. Lijken alledaagse situaties vaak groter dan ze zijn en lijken ook de leuke dingen soms een klusje. Je kunt gelukkig tot op bepaalde hoogte wel invloed uitoefenen op deze gedachtepatronen, maar als je van nature wat pessimistischer gebogen, kan dat soms wat lastiger zijn.

Pleasen

Wanneer je constant bezig bent om het iedereen naar de zin te maken, lijkt dat misschien bij te dragen aan de gezelligheid en de harmonie van je leven. Als het goed is wordt je ook erg gewaardeerd om je genereuze houding ten opzichte van anderen, waardoor dat niet altijd het geval is.

Door je constant bezig te houden met wat anderen nodig hebben, kun je er zelf alleen nog weleens bij inschieten. Er is altijd wel iemand die iets van je vraagt, waardoor je niet meer toekomt aan wat je zelf belangrijk vindt en nodig hebt om te kunnen worden. Ook bezorgdheid over of mensen je wel leuk en goed genoeg vinden kan bij deze karaktertrek horen.

Het is in een drukke wereld vaak erg lastig om je grenzen te bewaken. Wanneer wordt ‘vaak moe’ eigenlijk ’te vaak moe’. Hoeveel slechte dagen achter elkaar kun je hebben jou je zorgen begint te maken.

Vaak is mentale van emotionele uitputting dan ook een soort glijdende schaal. Een vol en druk leven.

Zware periodes kennen we natuurlijk allemaal, en met de juiste steun van de mensen om je heen kun je die vaak ook best goed aan. Als je echter het gevoel begint te krijgen dat je je leven steeds vaker doodvermoeiend vindt en je geen plezier meer lijkt te kunnen voelen is dat wel een moment om aan de bel te trekken.

Als je batterij steeds leger raakt en je hem nooit kunt maken ontstaan na verloop van tijd juist bijna ernstige klachten, die er lang over doen om te genezen.