Skip to main content

Voor angst, stress, burn-out, depressie, PTSS-verlichting en fysieke pijnklachten

Het Kalmeren van de Nervus Vagus door Cold Water Trauma Recovery:

Cold Water Trauma Recovery, of ijsbaden, heeft zich als een krachtige methode onthuld, waarbij gunstige fysiologische, psychologische en endocriene reacties in de hersenen worden aangetoond. Naast het verminderen van fysieke pijnklachten en het versnellen van herstel na inspanning, heeft deze praktijk ook opmerkelijke voordelen getoond bij het behandelen van symptomen van depressie en PTSS (posttraumatische stressstoornis), zoals het normaliseren van de niveaus van het stresshormoon cortisol en het bevorderen van serotonineproductie.

Dr. Stephen Porges, auteur van “The Polyvagal Theory,” omschrijft de nervus vagus als een lange zenuw die van de hersenstam door verschillende organen in het lichaam loopt en fungeert als een bemiddelaar in het autonome zenuwstelsel (AZS). Het AZS omvat twee tegengestelde routes: het sympathische zenuwstelsel (SNS) en het parasympatische zenuwstelsel (PNS), die voortdurend informatie naar de hersenen sturen. Bij traumatische ervaringen en de ontwikkeling van PTSS kan de nervus vagus “uit de pas lopen,” waardoor het normale stressresponsmechanisme wordt verstoord.

Deze verstoring van de nervus vagus en het AZS kan leiden tot een reeks symptomen, waaronder hypoarousale symptomen die geassocieerd worden met het sympathische zenuwstelsel en hypoarousale symptomen die verband houden met het parasympatische zenuwstelsel. De verstoring kan zich manifesteren als angst, terreur, paniek, trillen, beven en gastro-intestinale symptomen.

De darmfunctie, het hart, de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en zelfs de galblaas kunnen door deze verstoring worden aangetast. Daarom is het essentieel om de nervus vagus te kalmeren en het normale functioneren ervan te herstellen om stressreacties in het lichaam en de geest te verminderen.

Er zijn diverse manieren om de nervus vagus te kalmeren, zoals zingen, mantra’s herhalen, yoga en meditatie. Cold Water Trauma Recovery, zoals ijsbaden, biedt ook een eenvoudige, leuke en uiterst effectieve aanpak om stressreacties te verminderen, vooral bij mensen met PTSS.

Bij Cold Water Trauma Recovery komt het effectieve karakter van de koude naar voren. Het activeert de nervus vagus en zet deze in beweging. De blootstelling aan koude vermindert ook de activering van het sympathische systeem, wat resulteert in het uitstellen van de vrijgave van stresschemicaliën. Dit helpt bij het beheersen van opwinding en het vergroten van het venster van tolerantie voor stress.

Voordat je het koude water ingaat, kun je diepe, bewuste buikademhalingen beoefenen om de nervus vagus te kalmeren. Het inhouden van de adem kan ook helpen bij het bevorderen van het parasympatische systeem, dat het lichaam terugbrengt naar een staat van rustige veiligheid.

Al met al biedt Cold Water Trauma Recovery een holistische benadering om de nervus vagus te kalmeren en het AZS in balans te brengen. Door de juiste aanpak kunnen de voordelen van deze methode effectief worden benut, waardoor de symptomen van PTSS kunnen worden verlicht en een betere emotionele en fysieke gezondheid kan worden bevorderd.