Skip to main content

Een traumatische bevalling kan een van de oorzaken zijn waardoor vrouwen een postnatale depressie, trauma of PTSS ontwikkelen nadat ze zijn bevallen.

Bevallen kan een van de meest pijnlijke ervaringen in het leven van een vrouw zijn, maar de langetermijneffecten die trauma kan hebben op miljoenen nieuwe moeders, worden nog steeds grotendeels genegeerd.

Vrouwen met een trauma kunnen angst, hulpeloosheid of afschuw voelen over hun ervaring en lijden aan terugkerende, overweldigende herinneringen, flashbacks, gedachten en nachtmerries over de geboorte, voelen zich verdrietig, angstig of paniekerig wanneer ze worden blootgesteld aan dingen die hen aan de gebeurtenis herinneren, en vermijden alles dat herinnert hen aan het trauma, waaronder praten erover.

Postnatale PTSS kan ertoe leiden dat patiënten hun partner wegduwen op het moment dat ze ze het meest nodig hadden.

Met 130 miljoen baby’s die elk jaar over de hele wereld worden geboren , betekent dit dat een verbluffend aantal vrouwen mogelijk met weinig of geen erkenning probeert om te gaan met de stoornis.

En postnatale depressie of PTSS is misschien niet alleen een probleem voor moeders. Sommige onderzoeken hebben bewijs gevonden dat vaders er ook onder kunnen lijden nadat ze hebben gezien dat hun partner een traumatische geboorte heeft doorgemaakt.

Er is nog steeds schaamte om hulp te zoeken en vrouwen en mannen die worstelen, zijn vaak bang dat ze zullen worden beoordeeld en bekritiseerd.

Maar dat hoeft niet. Blijf er niet mee doorlopen.

Sandra Lagerweij