Skip to main content

De Impact van Telefoonverslaving op onze hersenen

Onze hersenen zijn complexe organen die voortdurend op zoek zijn naar stimulatie en beloning.

Telkens wanneer we onze telefoon oppakken, wordt dopamine vrijgegeven, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met beloning en plezier.

Deze dopamine-aanmaak creëert een gevoel van genot, waardoor we telkens weer terugverlangen naar datzelfde gevoel bij het gebruik van onze telefoon.

Dit mechanisme vertoont opmerkelijke gelijkenissen met verslaving aan substanties zoals drugs, waarbij ook de zoektocht naar dopamine centraal staat.

Naast het opwekken van dopamine heeft overmatig telefoongebruik ook invloed op de aanmaak van GABA, een neurotransmitter die de snelheid van reacties in de hersenen vertraagt.

Het overmatig vrijkomen van GABA kan resulteren in een vertraagde cognitieve functie, wat leidt tot een verminderde reactiesnelheid en alertheid.

De impact van telefoonverslaving reikt verder dan alleen het psychologische aspect.

Het heeft ook invloed op ons gedrag, onze slaapgewoonten en onze sociale interacties.

Mensen die worstelen met telefoonverslaving vertonen vaak symptomen van angst, frustraties depressie en een verminderd vermogen om zich te concentreren op dagelijkse taken.

Hieronder nog meer:

  1. **Verlies van Productiviteit:** Constante afleiding door de telefoon kan de productiviteit verminderen. Taken kosten meer tijd en moeite door frequente onderbrekingen.
  2. **Verhoogde Onrust:** Het voortdurend controleren van de telefoon kan leiden tot een gevoel van onrust. De constante behoefte om berichten en meldingen te checken kan spanning veroorzaken.
  3. **Sociale Isolatie:** Ironisch genoeg kan overmatig telefoongebruik leiden tot sociale isolatie. Mensen kunnen zich terugtrekken in hun eigen wereld van schermen, waardoor echte, persoonlijke interacties verminderen.
  4. **Afname van Concentratievermogen:** Langdurig gebruik van de telefoon kan het vermogen om te focussen verminderen, niet alleen tijdens het gebruik van de telefoon, maar ook in andere activiteiten of situaties waar aandacht vereist is.
  5. **Negatieve Invloed op Emotioneel Welzijn:** Naast angst en frustratie kan overmatig gebruik van de telefoon gevoelens van ontevredenheid, eenzaamheid en zelfs depressie versterken.
  6. **Fysieke Gevolgen:** Afgezien van houdingsproblemen, kunnen langdurig gebruik van de telefoon en blootstelling aan het scherm leiden tot hoofdpijn, vermoeide ogen en slaapproblemen.
  7. **Financiële Overlast:** Overmatig gebruik van betaalde apps, online winkelen of onbeperkte gegevensabonnementen kan financiële problemen veroorzaken door onnodige uitgaven.

Het bewustzijn van deze mogelijke gevolgen kan helpen om een gezondere balans te vinden in het gebruik van technologie, waardoor de negatieve impact op mentaal, fysiek en emotioneel welzijn wordt verminderd.

Het is van cruciaal belang om bewust te worden van de effecten van overmatig telefoongebruik en manieren te vinden om een gezonde balans te handhaven.

Liefs Sandra Lagerweij

www.inner-journey.nl

Hulp nodig of vragen
Meer informatie, klik hier