Skip to main content

Dit is nog maar het begin

Australië heeft onlangs geschiedenis geschreven door als eerste land ter wereld de therapeutische toepassing van MDMA en psilocybine te legaliseren voor de behandeling van problemen zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis) en depressie.

Deze baanbrekende stap wijst op een verandering in hoe we naar psychedelica kijken in de behandeling van mentale gezondheid.

De VS zal naar verwachting in 2025 volgen, waarmee een nieuwe fase van moderne behandelmethoden wordt ingeluid.

De geschiedenis van psychedelica gaat terug tot de rituelen en spirituele praktijken van inheemse culturen, bekend als ‘de eerste golf’.

Pas in de 20e eeuw, ‘de tweede golf’, kregen ze in het Westen serieuze aandacht en onderzoek.

Helaas leidden verboden, zoals die door koloniale machten en later de ‘War on Drugs’ van Nixon in de jaren 70, tot beperkingen in onderzoek en stigma rondom psychedelica.

We bevinden ons momenteel in ‘de derde golf’, waarin psychedelisch onderzoek en therapeutisch gebruik opnieuw worden omarmd.

Australiës legalisatie markeert een keerpunt, hoopvol voor betere behandelingen voor mentale gezondheid.

Het is spannend te zien of dit nieuwe tijdperk werkelijk vruchtbaar zal zijn. De maatschappij lijkt opener te staan voor het therapeutische potentieel van psychedelica, wat optimisme wekt voor verandering.

Dit is nog maar het begin van een opwindende reis naar het begrijpen van psychedelica in de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen.

De toekomst biedt meer ontdekkingen en acceptatie, wat een meer inclusieve benadering van geestelijke gezondheid belooft.

De evolutie van psychedelica, van oude rituelen tot modern onderzoek, toont hun veerkracht en potentieel om onze samenleving te veranderen.

We staan aan het begin van een nieuw tijdperk waarin psychedelica mogelijkheden bieden voor ons welzijn.

Er is veel meer te ontdekken op deze reis, die zowel verhelderend als transformerend zal zijn.

Liefs Sandra Lagerweij

Voor meer info: [email protected]